Such Sándorné

1943-ban láttam napvilágot Békéscsabán. Mivel a háború idején csupa nő vett körül-anyám, nővérem, nagynéném ezért, ha az apám megérkezett a frontról- egyfolytában bőgtem apám nem kis bosszúságára. Nagyon bátor és merész kislány voltam, már 2 éves koromban valamihez ki kellett kötni különben átmásztam a 2,5m-es kerítést is.

Gondolom ezt apám is észrevette, ezért 6 éves kórtól testnevelőnek nevelt, méghozzá autodidakta módón. Amilyen türelme volt általában a gyerekekhez, tornászaihoz, engem következő képen tanított meg úszni. Egy reggel felköltött és közölte velem, menj ki a halastóra, és addig ne gyere haza, amíg meg nem tanultál úszni. Bevállaltam és estig megtanultam. Tanulnom is jól kellett, mert azzal fenyegetett, ha nem ütöm meg a mértéket (KERI-be jutás) cipőfelsőrész készítőnek ad. Ez nagyon megijesztett, mert túl nehéz munkának tartottam. 4,5-el vettek fel és végig jeles eredménnyel végeztem el a középiskolát. Közben természetesen sportolnom is kellett: tornázni, úszni, atletizálni, kézi-kosár és röplabdázni.

A TF-en zöld jelzést kaptam és jó eredménnyel úszó edzői képesítést is megszerezve végeztem 1965-ben. Testvéremmel, Katival már korábban elhatároztuk, hogy mi nem akarunk tornaedzők lenni. Ugyanis a szegénység miatt közös szobában aludtunk a szüleinkkel és minden reggel arra ébredtünk, hogy így a Filyó Ili és úgy a Kovács Mari. Ebből elegünk lett, de nem sokáig, mert a nővérem egy tornát imádó férjet hozott haza a TF-ről (Lukács József) és ettől kezdve meg lett pecsételve a sorsunk. Az, hogy a Kati nővérem tornaedző lett, az természetes, de hogy Én is beadjam a derekam? Válasz: szerencsémre, mert előkészíthettem többek között Ónodi Henrietta pályafutását. Úgy volt, hogy Lukács Józsefnek adom át a csoportot, de Ő a válogatotthoz távozott, így javaslatára az Unyatinszki házaspár folytathatta velük a munkát. Amikor átadtuk őket, édesanyámmal nagyon sokáig sírtunk (újra sírtam) tudtuk, nem akármilyen versenyzők kerültek ki a kezünk alól. Tehát utánpótlást nevelő edző lettem, s 2 év után valamelyik jól kvalifikált edzőpárosnak adtam tovább a tornászokat. Három előkészítő csoportot edzettem, később nagyobb tornászokat is kaptunk a nővéremmel, hiszen férje a Válogatotthoz távozott, így alkalmi férfipartnerrel folytattuk. De nem sokáig! - mindketten belefáradtunk a versenysportba. A Közgé Diáksport körében folytattam a tornaedzősködést nyugdíjazásomig, Kati pedig Aerobikra váltott. Érdemeim szerintem szerények, de ami nagyon nagy dolog, hogy pályakezdőkét (1983-ig) a Két Tanítási Nyelvű Szlovák Iskolában, különböző sportágakban fedeztem fel világhírű sportolókat. Torna: Újszigeti Katalin, Zsíros Gabriella. Atlétika: Rossza Mária, Illyés Ildikó és ami a legfontosabb, hogy a nálam kezdőként tornázó Ónodi Henit nem hagytam megszökni a sportágból, hanem a kiváló edzőpáros az Unyatinszki házaspár gondjaira bíztam.

Elérhetőségeink

Keress minket telefonon, e-mailben vagy személyesen:

  • TORNA CLUB BÉKÉSCSABA
  • +36 66 446-228; +36 30 995-3633
  • bcsgym1@gmail.com
  • 5600 BÉKÉSCSABA, KÓRHÁZ U. 6.

Edzések időpontja

  • HÉTFŐ - PÉNTEK 7.00 - 19.00
  • SZOMBAT 7.00 - 10.00

Közösségi háló

Legfrissebb híreinket keresd a Facebook oldalunkon!