Rácz Lukács

1911-ben Aradgájon polgári családban született, édesanyja főmolnár leánya, édesapja Magyarországra költözésük után főmozdonyvezető. Vallásos nevelésben részesült, kiskorában ministrált, majd hátat fordított a templomnak és a sportpályát választotta. Focikapus lett, de hogy erősebb legyen, házuk padlásán kondi termet rendezett be. Atletikus alkatánál fogva több sportágra vált alkalmassá: atletizált, úszott, kézilabdázott.

Miután a felső kereskedelmi iskolában leérettségizett a BDN és TSA téglagyárban vállalt munkát, majd sportszeretetéből fakadóan képesítés nélküli tornatanár lett a fent nevezett iskolában (később elvégezte a Pedagógiai Főiskola testnevelési szakát). Az iskolában sokoldalú képzettsége miatt, több sportággal is foglalkozott. Edzette az atlétákat, úszókat, focistákat, kézilabdásokat. Az akkor divatos MHK (MHK= Munkára, Harcra Kész) mozgalom és a Spartakiádok versenyrendszere egy újabb sportág felé fordította, s ez a TORNA. Kezdetben gimnasztikai és kézi szergyakorlatokat tervezett, később a Gúla, Akrobatika majd a Szertorna keltette fel az érdeklődését.

A szakszervezetek ösztönzésével és segítségével több alapfokú lány és fiú csapatot szervezett. Így alakult meg a Barnevál, Vörös Meteor, Tatarozó Építők Városi Tanács csapatai. Különösen az Építők csapata jeleskedett abban az évben rendezett Spartakiádon, mert mid az egyéni 1-3 helyezést, mind a csapatversenyt is megnyerték. A sok csapat mellé szüksége lett segítőtársra, így a feleségét is benevezte.

A leánytorna felé fordulását főleg az motiválta, hogy iskolájában a KERI-ben zömébe lányok jártak, így jól jött a női edző a lányok nőies mozgáskövetelménye miatt. Lassan rájöttek, hogy a tornát is fiatal korban kell kezdeni, ezért elkezdték az óvodai és általános iskolai válogatást, és ami a lényeg, szereztek egy edzőtermet a Kazinczy utcai Építőipari Munkásszállóban. Remek kis gárda jött össze, köztük Katalin és Ildikó lányaik is. Akik a torna mellett úsztak, hiszen mindkettőből testnevelő tanárt akartak nevelni. Az első sikeres csoportban tornázók neveit, azt hiszem illik felsorolnom, de a továbbiakban csak a nagyon nagy tehetségeket említem.

Szász Magda, Novák Mária, Fekete Zsófia és Katalin, Rácz Katalin, Bakucz Piroska, Vámos Gabriella, Gyebrovszki Mária, Pécs Ilona, Novák Erzsébet, Pataj Judit, Kucsera Mária, továbbá:
Füzes Irén, Szarvas Katalin, Rácz Ildikó, Szántó Katalin, Kliment Katalin, Elek Anna, Kesjár Judit és nem utolsó sorban a felesége is tagja volt a tornász csapatnak.

A torna szeretete és a házaspár határtalan szorgalma kezdett gyümölcsözni. Az Ifjúsági-Vidék Bajnokságokat III.-II-I osztályban kezdték megnyerni, sőt válogatott jelölt tornászaik is lettek Filyó Ilona és Kovács Mária, majd később, amikor már a nagyobbik lányuk Katalin és annak férje is bekapcsolódott a munkába (1964-től) Laczó Mária. Korán vitte el a halál, gyógyíthatatlan betegségben, 1969-ben hunyt el.

Elérhetőségeink

Keress minket telefonon, e-mailben vagy személyesen:

  • TORNA CLUB BÉKÉSCSABA
  • +36 66 446-228; +36 30 995-3633
  • bcsgym1@gmail.com
  • 5600 BÉKÉSCSABA, KÓRHÁZ U. 6.

Edzések időpontja

  • HÉTFŐ - PÉNTEK 7.00 - 19.00
  • SZOMBAT 7.00 - 10.00

Közösségi háló

Legfrissebb híreinket keresd a Facebook oldalunkon!